Mindennapi motivációk, nem csak a munka világából

Továbblépek

Továbblépek

Milyen képet tegyél és ne tegyél az önéletrajzra?

2016. június 26. - R O B I

Az, hogy egyáltalán kell-e fotó egy önéletrajzhoz sokmindentől függ. Egyrészt függ attól, hogy milyen jellegű álláshelyre jelentkezünk, és azon belül is a közszolgálatban vagy a versenyszférában szeretnénk elhelyezkedni.

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot az általános adminisztratív - irodai, titkárnői, ügyintézői, ügyfélszolgálatos, stb. - munkaköröknél mindenképpen ajánlott ha egy jól sikerült fotót beillesztünk magunkról.

Sok helyen bizony az az első, hogy megnézik a fényképet, és ha nem tetszett amit láttak, akkor már dobják is el a jelentkezőt, mert van még bőven kiből választani.

Ezenkívül pedig ha nem is raksz fotót az önéletrajzodra, de a Facebookon vagy Linkedin-en megtalálható vagy, akkor szinte biztos, hogy rád is keresnek majd. Igaz ez akkor is ha küldtél be fotót. Ezért ha nagyon eminens, öltönyös / kosztümös egyénként szeretnénk eladni magunkat, akkor nem biztos, hogy célszerű, ha a facebookos profilképen pedig egy szál semmiben pucsítunk a tükör előtt.

Szóval jöjjön most néhány valódi - de ezesetben nem magyar, hogy ne kelljen kitakarni rajta semmit - példa arra, hogy milyen képet ne küldj magadról. A választott képek egyébként nagyon hasonlítanak a való életben is hozzám beérkezett néhány pályázatra, direkt így válogattam össze őket. 

Néhány jónapja egy tehetségesnek tűnő, de szakmailag értékelhetetlen előzményekkel rendelkező (értsd bolti eladó volt eddig, és adminisztratív munkakörökre jelentkezett) fiatal 20 év körüli hölgy (aki mellesleg "jobb sorsra érdemes" és nagyon dekoratív, véleményem szerint) küldött hozzám egy jelentkezést, és azóta is hiába próbálom őt "eladni" a cégen belül, ha meglátják a profilképet, már nem is veszik komolyan. 

Valami ilyesmi van az önéletrajzán:

058c10a6187a578348b2552453d27d6c_1.png

 

Ez ugye facebookos profilnak - pláne ha még nincs tartós kapcsolatban :) - ideális lehet. Az önéletrajzra viszont nem jó választás.

Egy másik ifjú hölgy, aki kevésbé igéretes ami a várható szakmai karrierjét illeti (értsd nem tűnik iq-bajnoknak) pedig egy klasszik-szelfit küldött be nekünk. Őt - mivel volt közös ismerős - megkértük, hogy javítson már az önéletrajzon, és cseréljen képet. Ennek ellenére szinte ugyanazt küldte vissza legközelebb is. 
Igen, nem elég, hogy selfie, még ráadásul le is vágott valakit a képről. Na ez már a leggázabb kategória. Már a Facebook mércéjét is alig üti, jegyzem meg.

f6d6a9a8b2b95cccab8a17e73eeb10bb_1.png

Tehát akkor milyen legyen az ideális kép?

Ha nagyon egyszerű választ akarunk adni: olyan, mint egy igazolványkép. Nagyon fontos, hogy ne legyen takarásban az arc, lehetőleg kicsit se, és nézz bele a kamerába, megfelelő fényviszonyok mellett. 

Íme két közérthető példa a carrierprofessor.works-tól:

Sok sikert! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tovabblepek.blog.hu/api/trackback/id/tr788844444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása